Menu
Gildia Pióra na Patronite

Co roku

Znów cierpienia pamiątka
o twą wiarę się prosi
Tradycja i wierzenie
próbuje zadumę wydrążyć.

Dzieciństwo innym zapachem trąci
dziś i smak inny wymiar ma.
Każdy z nas swoje udręki nosi
po świecie chodzi wiele karm.

Zmartwychwstaniem cieszmy się
swą polskością też.
Na barkach piękno historii nieśmy,
zdrowym duchem nam Panie wiej.

Za progiem wróg krzyże łamie,
duszpasterz też orędownikiem pieniądza.
My mamy swoje święta
a pamięć i buta w nas żywotna.

Pogodnych świąt wszystkim bez wyjątku :)

Ernest Dominik Łuszczek
autor tego wiersza

99 875 wyświetleń
1101 tekstów
40 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!