Menu
Gildia Pióra na Patronite

Wróżba

Zimne mam usta, niczyją mam dłoń -
Śmiertelne dni czekania w oknie.
Tam rzewnie pada, tam niebo moknie -
Tu ciało w nudy opada toń.

Nuda codziennie zaplata włosy
Z jednakich spojrzeń, gestów i słów.
Rozbija szkiełka z różowych snów,
Ucisza marzeń dziecinne głosy.

Głowa rysuje ciemne witraże:
Sznur kruków czy wron - nieba ozdoby
Wzlatują ponad szarawe groby,
Ponad bezludne, pustynne plaże.

Plaże męczącej, gorzkiej podróży -
Biegam palcami wśród kalendarzy
One mi wróżą - "Nic się nie zdarzy
Życie to pręgierz - karą się dłuży."

21 191 wyświetleń
266 tekstów
27 obserwujących
  • 17 April 2013, 12:15

    Jesteś jednym, wielkim talentem!
    Nie dość, że wspaniałe obrazy tworzysz farbami wyobraźni.
    To jeszcze cudownie bawisz się pędzlem słów.
    Jesteś niesamowity!

    A co do wiersza to cudny!
    Pozdrawiam milutko :>