Menu
Gildia Pióra na Patronite

eksmisja podmiotu lirycznego z wiersza

ze strofy pierwszej
szanowny podmiot będzie łaskaw zabrać
zdjęcie rodziny
której odwiedzin tak długo wyczekiwał
w pustym pokoju wiersza nie powinno być
obcych fotografii
a ściany muszą pozostawać czyste jak kartka

w strofie drugiej i trzeciej
samotny podmiot niech odzwyczaja oczy
od wspomnień zastygłych pod sufitem
jak widmo wisielca
ręce od nieugiętej połowy łóżka
(po zmarłej żonie
pozbierać w pamięci również spinki do włosów
i ubrania)

jeśli chodzi o strofę czwartą
to proszę przypomnieć sobie szybciej
gdzie kiedyś były schowane tabletki
na tę pamięć podmiotu
i odtworzyć wszystko
aż do strofy piątej

gdy podmiot ściska za rękę pielęgniarkę
prosząc o zwiększoną dawkę morfiny
na ten podmiotu ból
naprawdę podmiot mógłby wynosić się troszkę prędzej
kolejka kolejka

28 890 wyświetleń
275 tekstów
113 obserwujących
  • 9 February 2019, 13:07

    Koniecznie chcę tomik.
    Miłego dnia. :)