Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz Tekst dnia 2 November 2022

Dwa zdjęcia z wieczornego spaceru

Zdjęcie 1.
Rynek jest podświetlony
skrzy się kamienic sznur
platany jak perły
rozsypane po ciemnej skórze nieba

Ludzie jedzą
tureckie potrawy
piją piwo
pies na długiej smyczy
obwąchuje ławkę

Spotkałem wcześniej
samotnego boga
jadł frytki
patrzył jak zakochani
robią sobie językiem zastrzyki
ze śliny
i utrwalają telefonami...
...............................................
Zdjęcie 2

Mężczyzna jak latarnia morska
rzuca światła blask
papierosem

Stoi w drewniakach
odziany w szlafrok
przed czteropiętrowym blokiem
i patrzy w nic
jak w czarną dziurę
zamiataną
kocim ogonem

Wypalił i pstryk
tlący się niedopałek
wystrzelił w kosmos...

128 107 wyświetleń
1427 tekstów
95 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!