Menu
Gildia Pióra na Patronite

Zimowy pejzaż

Zaśnieżone cudnie dachy domów,
Ziemię pokrył biały z nieba puch.
Stoją sobie drzewa zamyślone,
A nad światem czuwa z nieba Bóg.

Chociaż ranek już zawładnął krajem,
Ale księżyc jeszcze w niebie tkwi.
I zimowy pejzaż dziś wydaje się nam rajem,
Zima pięknym blaskiem jakimś dzisiaj lśni.

I gałazki drzew okrywa biały puch łabędzi,
Dzień cichutko nam sen z powiek spędza.
Cisza się unosi ponad miastem moim,
W oczekiwaniu jakimś domy sobie stoją.

Pola takze się skąpały w śnieżnym kurzu.
I zimowa flora okryta jest pierzyną snu.
Niech tej pięknej ciszy nic nie zburzy,
A Ty się uśmiechnij w tym zimowym dniu.

Niech Twą twarz muśnie płatek śniegu,
Niech zimowy wiatr orzeżwi Cię w rozbiegu.
Ciesz się dzisiaj zimową pogodą,
Spójrz na zamarzniętą w rzece wodę.

Zachwyć się zimowym pięknem świata,
Zima minie, przyjdzie kiedyś cudne lato.
Śnieżny pejzaż też jest cudnie piękny,
A zimowe wzory zachwycają wdziękiem.

5563 wyświetlenia
78 tekstów
3 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!