Menu
Gildia Pióra na Patronite

Żal mi Chasydów

Żal mi Chasydów
Biedoty z dzielnic Warszawy
Jak za nogi i włosy
Po bruku ciągani
Deptani
Wraz Żydów godnością
Z okna Icchaka Kacenelsona
Rozpacz pisana
Trwoga bezsilność i wstyd
Tak o zbrodniach Żydów
Pisał uczciwie
Niedługo przed śmiercią
Prawy Żyd

https://dzismis.com/2017/02/17/piesn-o-zamordowanym-zydowskim-narodzie/

Wiersz oparty na odczuciach zawartych w wierszu Icchaka Kacenelsona ,, pieśń o zamordowanym Żydowskim narodzie „. A opisuje on brutalność i zdeprawowanie policji Żydowskiej. Dodać należy iż składała się owa Policja głównie z adwokatów i prawników i to w każdym getcie .
Ci Żydzi którzy przetrwali wojnę to są głównie oprawcy z gett , komuniści ze wschodu oraz nieliczni ukrywani przez miejscowych. Gdy przyjechał jeden z pierwszych transportów z Polski Dawid Ben Gurion miał powiedzieć że są najgorszymi łajdakami że przetrwali.
Sprawa współpracy Żydów przy zagładzie własnego narodu oraz zbrodnie Żydów komunistów są ciemną i jeszcze nieujawnioną historia Europejskich Żydów .
Dodać należy iż żaden z oprawców nie został skazany za współpracę z Niemcami . Zanotowano tylko pojedyncze przypadki zabójstw z zemsty na ulicach miast Izraela .
Dodać należy też iż państwo Polskie podziemne skazywało i wykonywało wyroki za wydawanie Żydów .

76 513 wyświetleń
1012 tekstów
16 obserwujących
  • RozaR

    8 February 2018, 22:09

    Jedna z niewielu uczciwa - za to wykluczona i odsunięta.

  • fyrfle

    8 February 2018, 21:19

    Żydowska filozofka Hanah Arendt powiedziała, że wśród Polaków współpracowali z Niemcami ludzie niewykształceni, szumowiny, a u Żydów były to elity.