Menu
Gildia Pióra na Patronite

Nieludzka Przypadłość

Żadnego zwierzęcia piekło nie czeka ...
grzech to przypadłość jest złego człowieka ...
wilk sarnę zabije, lecz wtedy gdy głodny
a człowiek tak zrobi, bo chciwy lub podły ...

i taką potrzebę ma krzywdzić zwyczajnie,
wilk kły swoje ostre zatopił wtem w sarnie,
lecz głód go tłumaczy i zwalnia od grzechu
a ty jesteś winny, przeklęty człowieku.

I pójdziesz do piekła, za wszystko coś zrobił,
bo nie masz sumienia ni dobroci w sobie,
ni krzty też poczucia, że zło straszne czynisz
i rzekłbym, żeś knur, lecz nie obrażę świni!

Są grzechy, co takich się nie da wybaczyć
i zło takie, co się już nigdy nie zmieni,
twa dusza dla diabła już tylko coś znaczy,
bo my ciebie z nami tam w Raju nie chcemy.

71 035 wyświetleń
1135 tekstów
9 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!