Menu
Gildia Pióra na Patronite

***

z wątpliwości jesteśmy ulepieni
ze strachu szkielety
ciągle nasłuchujemy
wytężamy wzrok
bezskutecznie szukamy

tyle Nobli rozdanych
tyle doktoratów przyznanych
tyle kongresów
i książek
i nic

żadnej z obcych cywilizacji
nie daliśmy zaistnieć
nie mamy pewności
co do swojego składu
i intencji komórek
z braku pomysłów
za ojców
obraliśmy sobie małpy
i jeszcze
zaglądamy bezczelnie
w otchłań kosmosu
stanowiąc o jakimś wybuchu
i kreśląc najrozmaitsze równania

ze znaków zapytania
rodzi się człowiek
i zawsze zabraknie czasu

a już najgorzej mają poeci
ich znaki zapytania jakby większe
a przeto i większe bez-odpowiedzi

takiego poetę
nie ciekawi budowa ptaka
ani mechanizm latania
zajmie go jednak wolność
jako dar powietrza
lub powab kolibra
w tańcu z kwiatem

z całym szacunkiem....
większość uczonych
przynajmniej wie czego szuka
a poeci piszą
nie wiedząc nawet
po co

ich dramat największy
pędzą galopem
a dosiada ich pustka
największe nieszczęście
pomrą
z wiedzą mniejszą
niż przedtem

1075 wyświetleń
15 tekstów
0 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!