Menu
Gildia Pióra na Patronite

nie o zemstę, lecz o pamięć

z nienawiści utkani w niepamięć
siekierą i młotem kości pogruchotane
przykryte ziemią i kwiatem polnym
bez krzyża czasem
tu krzyż jest wrogiem

Polsko
byś pamiętała
jak słowiański brat
mordował brata
ślady po nim zacierał
by nikt nie wiedział
o istnieniu Jego
wśród gór i równin
gdzie snuły się
mgły dolinami
kto pomyśleć mógłby
że przyjdzie żyć z katami

jeżeli o Nich zapomnę
niech Bóg zapomni o mnie

70 - Rocznica Rzezi Wołyńskiej

***

Kresy Panowie, to nie tylko kreski
Ręką historii na mapie pisane!
To serca ludzi, to nieludzkie losy,
To polskie dzieci po świecie rozsiane.

Kresy to pamięć, to stare cmentarze,
Pytania trudne, strasznie zagmatwane
To siwe głowy wciąż wiernych żołnierzy
To długie listy, czasem nie wysłane.

Nie ma już kresów... ale Kresy żyją!
W sercach dzielnych ciągle po połowie...
W polskiej piosence i w polskim pacierzu,
Więc pamiętajcie o Kresach - panowie!

3099 wyświetleń
52 teksty
19 obserwujących
  • Karin2225

    11 July 2013, 18:06

    Mądre i poruszające...

  • misiek45

    11 July 2013, 18:05

    Poruszający wiersz Aquarelle- pozdrawiam:))

  • scorpion

    11 July 2013, 11:50

    Co tu dużo pisać... Dobrze, że poruszasz takie tematy. Trzeba pamiętać. Mama mi zawsze opowiada, że jej ciocia kiedyś włączyła telewizor i zaczęła płakać, bo pokazywali ślub ukraiński. Po tym wszystkim.

    Świetny wiersz. Dobre wersy.