Menu
Gildia Pióra na Patronite

Egon Bondy

wzgórza poetów
nie zarezerwowano dla prawych
subtelnych i dumnych
noszą się z równym pietyzmem
absolwenci ciemnych praktyk
aktywiści deptania i szyderstw
pijacy z urzędu anemiczni utracjusze
wrogowie dawnego porządku
specjaliści od własnych teorii

okazało się że można z powodzeniem
jak dawniej szlachetnym Szekspirem
wzbudzać ciekawość lejąc własne pomyje
plując wulgaryzmem i wyszarpaną anatomią

kto powiedział że za sprawnym słowem
idą filozofowie i mądrość
wszak to kwestia rynku i zapotrzebowania
więc pozwolono obrazoburcom
stanąć na skrzynce
i wrzeszczeć

76 501 wyświetleń
1012 tekstów
16 obserwujących
  • 24 January 2016, 18:05

    Najtrudniej pisać o honorze kiedy Ojczyzna ''płonie'

  • RozaR

    22 January 2016, 12:38

    Powinienem dodać że Egon Bondy to czeski poeta ,który
    sprawnie składał słowa - jednak był komunistą i człowiekiem upadłym moralnie. Twórczość takich ludzi cechuje się po pewnym czasie - wulgaryzmami i negacja moralną , które to mają szokować i niby ,, łamać stereotypy "
    Takich poetów upadających bez wyższych wartości było sporo -też w Polsce. Powstały tysiące zgrabnie zapisanych tomików poezji z fałszywym przekazem lub po prostu bez.