Menu
Gildia Pióra na Patronite

Jakim dobrem kierujesz się w życiu?

Wystarczy tylko dobrze postępować,
mieć zasady, nikogo nie mordować.
I jesteś pewien, że w porządku jesteś,
więc żadnej rady już przyjąć nie chcesz.

Lecz skąd twa pewność istoto marna,
nawet jeśli wydajesz się mocarna,
że twoje "dobro" dla innych jest dobrem,
a to co czynisz szacunku jest godne.

Serce cię zdradzi przez swoje pragnienia,
umysł nie będzie miał nic do powiedzenia,
jeśli twe sumienie nie zostanie wyostrzone,
życie twe będzie grzechami wyłożone.

Od ciebie zależy czy pójdziesz tu w zaparte,
od ciebie zależy czy życie twe coś warte,
nie tylko dla ciebie ale też dla innych,
Czy może w przyszłości chcesz znaleźć się wśród winnych?

22 934 wyświetlenia
294 teksty
18 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!