Menu
Gildia Pióra na Patronite

sierpniowego dnia

wrzucali butelki z benzyną do kanałów
palili listy co dzieci nosiły w kieszeniach
opisy zapasów broni i jedzenia
a dzieci wieszali na drzewach
jak ozdoby na choince podczas Bożego Narodzenia

wyczekiwanie obcej armii na horyzoncie
kamieniem nożykiem puszką po konserwie
apaszką matki wokół szyi
broniliście
a wasza matka tylko spijała krew i łzy

w dymie kurzu i popiołów
biegliście z rozdrapanymi kolanami
z zemstą za przyjaciół i rodzinę na językach
i kiedy kula was trafiła nie wiedzieliście co robić
nauczyli was walczyć
strzelać i rzucać w niemieckie okna kamieniami
nauczyli was spać z otwartymi oczami

ale nikt was nie nauczył że umiera się tylko raz

1862 wyświetlenia
13 tekstów
0 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!