Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz Tekst dnia 23 August 2021

***

wrzesień zakwili w sieni
i drzewa znowu zostaną mi w rękach
a dłonie owinięte liśćmi: najczulsze listy
i lament deszczu biegnący motylim śladem
wzdłuż ulic: jak hycel wiążący przestrzeń w echo kałuż

upadnie blask - obmyje stopy zimnym przypływem
napiszę o smutku piątej stronie świata
dokąd znika moja pamięć zmęczona
w krzyku jak na papierowym statku
cięższym ode mnie wołaniu przez śmierć
burzę przepłynę - otworzę drzwi
jesieni co na progu się rozsypie
i zapalę lampę jak myśl o tobie

28 890 wyświetleń
275 tekstów
113 obserwujących
  • Kamil Borkowski

    24 October 2021, 16:29

    Dzięki, czasami coś się uda, sama wiesz jak to z wierszami bywa, Ula 😊🙏

  • 23 October 2021, 07:43

    Gdybym nie znała jesieni to wystarczyłby Twój wiersz, abym poczuła jej melancholię. Twoje słowa są jak obrazy.

  • Kamil Borkowski

    23 August 2021, 10:28

    znowu to zrobiliście ;P

    od Fergus, Duse, Wagarowiczka