Menu
Gildia Pióra na Patronite

Defilada

Wojsko maszeruje
tam i z powrotem
tam i z powrotem
baczność
tył zwrot
i tam i z powrotem

Z trąb lecą
dźwięki nadęte
wojenne
bombowce przeklęte

Mundury pancerne
zielone
nawet te wyjściowe
zwiastują wojnę

Powstaje huk
tworzący ludziom usta okrągłe
miny zdziwione
i znowu orkiestra
wali w werble
w genach
nosimy wieczną wojnę...

128 159 wyświetleń
1427 tekstów
95 obserwujących
  • IKON

    5 February 2016, 15:36

    " Czekamy ciebie, czerwona zarazo,
    byś wybawiła nas od czarnej śmierci,
    byś nam Kraj przedtem rozdarłwszy na ćwierci,
    była zbawieniem witanym z odrazą.
    ...

    Ale wiedz o tym, że z naszej mogiły
    Nowa się Polska - zwycięska narodzi.
    I po tej ziemi ty nie będziesz chodzić
    czerwony władco rozbestwionej siły. "

    Józef Szczepański " Ziutek "

  • onejka

    5 February 2016, 13:32

    To prawda, mamy w sobie wiecznie niezaspokojone, genetyczne poczucie krzywd