Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

Niemoc!

Wojna, to nie jest czas
dobry dla weny!
Zmalała, skarlała...
pewna swej niemocy
w ciszy zastygła...

Po zamkniętymi
powiekami widzi
nocne niebo,
ogniem zapalone,
zdjęcia dzieci,
których już nie ma,
ludzki exodus,
i wena płacze!

- Weno spójrz na tego
uciekiniera, ściska
swój skarb: psiaka
i na tych o oczach
nieobecnych, w których
przestrach się czai!,
widzisz, tych o wielkim
sercu, z gorącym
kubkiem zupy?

Weno, weź się w garść!
tam, gdzie porządni
ludzie, jest jeszcze
nadzieja ...

18 853 wyświetlenia
159 tekstów
4 obserwujących
  • 3 March 2022, 14:36

    Dziękuję za gwiazdki! Wszystkich pozdrawiam 🍀