Menu
Gildia Pióra na Patronite

Historia pewnego kraju

*wiesz z czasów twórczości w gimnazjum , akurat pasujący

Widzisz ten skrawek mapy?
Granice zaznaczone krwią?
To Polska, moja ojczyzna.
Przez Boga cierpieniem naznaczona.
Kraj nieludzkich czynów.
Kraj bólu.
Kraj męki.
Pełny ludu ciepiącym niedolę.
Ale lud najdzielniejszy na świecie.
Co za nic ma złoto,rubiny.
Dla niego ważne są czyny...słowa.
Ludzie walczą o wolność ojczyzny.
Bo kochają tą matkę ich rodów.
Przy tym modlą się oni do Boga.
Aby łaski im swych ofiarował.
Biały orzeł sie wzniósł na wyżyny.
Potem spadł w te głębokie doliny.
Głosił ludziom po świecie ,że
na mapie Polską znajdziecie.
Kraj co cierpiał tak wiele,iż
politował się nad nim Bóg w niebie.
Rzekł:Moje dzieci wolność otrzymają
a w zamian miłość oddają.
Od tej pory jak wiecie
Nie mineło stulecie.
Polska wolność zdobyła.
Ciepienia sie pozbywała.

11 236 wyświetleń
143 teksty
2 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!