Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz Tekst dnia 4 November 2020

🌕

Teksty z obrazami - 🌕 - Maciek Zz
🌕 - Maciek Zz

Wieczorem, gdy mgła wylewa się na ulice
Swymi mackami dotyka szyb rozświetlonych,
Chowamy światła, zamykając okiennice.
Bojąc się, słuchamy historii niestworzonych.

Ja już nie czekam na emocji nikły dreszczyk,
Wychodzę w noc ciemną, hen poza klosze świateł
I nie przeszkadza mi siÄ…piÄ…cy zimny deszczyk.
Nie przestraszy mnie ani zjawa, ani diabeł.

Nagle, przede mnÄ…, brama cmentarna wyrasta.
Bez wahania otwieram jej skrzydło, ze zgrzytem.
W dali, wraz z mrokiem mieszają się światła miasta.
Kontury pomników, cienie tną swym niebytem.

48 023 wyświetlenia
281 tekstów
37 obserwujÄ…cych