Menu
Gildia Pióra na Patronite

Krzyże

Widziałem krzyże
z powieszonym orłem
białym, czerwonym, czarnym...
i obwieszone pieniędzmi
Widziałem też krzyże
walczące ze sobą,
obwieszone ludzką pychą

Widziałem krzyże
obwieszone chorobą,
biedą i samotnością,
i grzechem

Te samo drewno,
z jednego kawałka
zrobiono krzyż,
a drugi wrzucono na opał*

A ja poszedłem dalej
nie zatrzymując się przed nimi
Czym byłaby wiara
bez zmartwychwstania?
Wziąłem swój krzyż
ani z drewna, ani z ułomności
lecz w opozycji do zła zrobiony

*księga Iz 44,9-20

103 599 wyświetleń
1206 tekstów
141 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!