Menu
Gildia Pióra na Patronite

Fyrfl z poezji życia

W Twoim głosie jest cyniczny spokój
I zimne perfidne opanowanie
(Sam Cię nimi karmiłem)
Które są podłą odległością do ludzi
Wyklutą z gnid urazów jakie my
Jako gatunek Ci uczyniliśmy

A ja dalej i wciąż sięgam po jabłka
Bardzo lubię jabłka te z wężowych sadów
A które hoduje Bóg
Lubię smakować je codziennie
Są dni że jem ich kilogram
Ale najczęściej dwa lub trzy owoce
Zawsze ale to zawsze dopada mnie
W którejś porze dnia ten głód
Ze trafiam na wciąż nowe drzewo
Wciąż nową odmianę
Wciąż bardziej wyzywająca i odkrywczą
I objadam się bez krzty poczucia grzechu

Tak samo lubię a może z nich to
Przyjaciół rozmowy szorstkie i dosadne
Zwłaszcza te płci przeciwnych
Wierzysz w takie rozmowy
Szczere bezinteresowne od których
Szkoda ust oderwać
Masz na takie pogawędki ochotę?

Odp. Podzielam Twoje szlachetne
I piękne ideały pomysły walkę
Lecz sam powiedziałeś -
Życie jest życiem, a bez podłości
Nie dostąpisz zaszczytów i godności
Zamilczmy już.

297 825 wyświetleń
4773 teksty
34 obserwujących
  • fyrfle

    12 December 2014, 10:09

    jak to u mnie napisane na faktach.

  • onejka

    12 December 2014, 09:19

    Rozsądnie dobre, ostatnia strofa realna do bólu. Rację masz, lepiej zmilczeć.

  • fyrfle

    11 December 2014, 07:24

    Dziękuję za obecność, tak napisane z obcowania z tym wszystkim, a nawet w pewnym czasie uznałem to za swoje, coż z kim przystajesz...jak we wrony...Dla Umarłego umarłe więc, ale zapraszam do dzisiejszego yrfletonu. Pozdrawiam!

  • sprajtka

    10 December 2014, 20:25

    Dobre...

  • wdech

    10 December 2014, 20:19

    ~lakeoffire
    no, zgadza się.
    Albo można sobie kupić
    jakieś zwierzątko, na uspokojenie albo odreagowanie :) np. hm
    krowę. Tyle że trzeba ją ciągle serwisować* jak poje.

  • 10 December 2014, 18:03

    Cynizm i opanowanie jak słusznie zauważyłeś, powstaje w zderzeniu z chamstwem i podłością.
    Można to wypracować, mając do czynienia z jakąś ilością "gnid"
    Dobrze napisane, pierwsza zwrotka... !!!
    Pozostałe też. A.

  • wdech

    10 December 2014, 12:09

    podoba się...
    choć bardziej, to proza

    pozdrawiam