Menu
Gildia Pióra na Patronite

Dzień Świętego Patryka

(w trójlistnej koniczynie)

Kiedy słońce poza horyzont zejdzie
w irlandzkich domach zapłoną świece
niewiasty z rozpuszczonymi włosami
tańczyć będą do świtu z młodzieńcami

Chytre serce skąpo czarę napełnia
niegdyś echem przestrogi naznaczone
wnet nalewać po brzegi będzie
szklaneczki whiskey wznoszone

W szczęściu w czas radosny
jutro zakwitnie pierwszy kwiat wiosny
choć za rok ktoś już nie przyjdzie
co z tego jeśli dziś na dudce gwiżdże

Muśnięcie pragnienia znanego
powije się wraz z upitym wschodem
jak przed laty czerpać nektaru utęsknionego
czyniąc ciepłą w serduszku pogodę

http://www.youtube.com/watch?v=g_kf4dQ6h-k
Irlandzki chłopak
17 marca.

Liryk napisany przeze mnie w dwóch zwrotkach. Pozostałe zwrotki powstały z pomysłu i pomocy Papużki.
Za co jestem jej niepomiernie wdzięczny. Dziękuję..

3099 wyświetleń
52 teksty
19 obserwujących
  • misiek45

    17 March 2013, 12:11

    Piękne święto ,bardzo ładny wiersz ,świetny podkład muzyczny-pozdrawiam Aquarelle i miłej niedzieli życzę :)

  • 17 March 2013, 11:50

    Bardzo ładny wiersz.
    Pozdrawiam :)