Menu
Gildia Pióra na Patronite

...

W świecie pośpiechu, zgięłku ulicy,
krzyku pogladów, rozmów emocji
jest taka cisza zamknięta w murach,
co myśl otuli i duszę wzmocni.

Powietrze modlitwą tu malowane
płynie przez świętość cudu Ołtarza.
Płomień świecy spokojem oddycha,
język błagalny na boży przetwarza.

Tu piękno sztuki natchnionej wiarą,
Bliskość Chrystusa w Skarbnicy Chleba
ramiona Matki, spojrzenia świętych,
wszystko tu tworzy namiastkę nieba.

Tu serce tupot w krok równy zmienia
pokora się budzi, ku czci się kłania,
rozpełzłe myśli klejają się w całość.
W tej ciszy dusza ciało dogania.

57 052 wyświetlenia
468 tekstów
17 obserwujących
  • Naja

    20 September 2022, 12:03

    Modlitwa ma wielką moc... jej siostra - medytacja również. W modlitwie zwracamy się do "Kogoś", w medytacji do siebie.