Menu
Gildia Pióra na Patronite

Wielki Polak

W 100. rocznicę Urodzin Jana Pawła II

Wielki Polak

Ojciec narodu
papież całego kościoła
słowiańska dusza
przez życie po świętych śladach
myślami przez polskie łany
i górskie lasy
On siewcą był nadziei
w rocznicę - papieskiego tronu
bije dla Ciebie Ojcze Święty
Zygmunta dzwon
renesansem wawelskiej gontyny
biegnie za Tobą
światło
to pamięć i tęsknota nasza
jeszcze dziś słyszę Twój głos z Giewontu
sursum corda!
w górę serca, nie traćcie ducha!
stałeś całe życie na warcie
trzymałeś Polskę za obie ręce
pamiętamy o Tobie Ojcze Święty
pamięta cały świat

Janina Malicka
29.04. 2020

4296 wyświetleń
28 tekstów
2 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!