Menu
Gildia Pióra na Patronite

Magia jesieni

Teksty z obrazami - Magia jesieni - Cris
Magia jesieni - Cris

W barwach snuje mgła, welonem oplata,
w ogrodach, lasach darami rumieni,
zbieram garściami delicje jesieni,
pomarańczami i brązami swata.

W tym czasie miesza zapachami roku,
intensywnymi, wprawia w zawrót głowy,
smaki wekuję na zimowe łowy,
choć z nią przemijam i łza kręci w oku.

Śpiące poranki, przy świecach wieczory,
dźwięki strun z nieba nucą twoje imię,
lgną ku wspomnieniom, złota im wtóruje.

Liście szybują – w powietrzu kolory,
nie, nie odlecą jak ptaki na zimę,
walcem wirują, nim jesień czaruje...

©Krystyna Anna Szklarczyk
08.10.2021r./ 21 :20

(sonet włoski)

foto Pixabay

70 254 wyświetlenia
955 tekstów
61 obserwujących