Menu
Gildia Pióra na Patronite

Umiera człowiek,
jakby koniec świata
Choć to tylko iskierka.
a gaśnie całe ognisko

Jutro będzie dzień
Jakiś kolejny
Ale nie zadzwonisz
Nie usłyszę twojego głosu

Jakże tu pusto ,
przecież jeszcze wczoraj
rozmawialiśmy
Jaki będzie kolejny dzień ?

Dookoła mówią o śmierci
Życiu po śmierci
Wielka filozofia
Baśnie, bajki
Wiara i nadzieja
.......

Może i ktoś
Tam ma rację,
ale ja jeszcze
żyje tu i teraz,
a ciebie nie ma
Pusty fotel
Nikt nie podnosi
białej firanki,
gdy na podwórku
szczeka twój pies

103 446 wyświetleń
1204 teksty
141 obserwujących
  • silvershadow

    6 September 2016, 12:24

    Piękny wiersz. Często trudno jest nam uwierzyć w nagły brak bliskiej osoby, że pozostawione po niej miejsce już nigdy nie zostanie przez nią wypełnione. Mówimy, że tak przecież być nie mogło, że to niemożliwe - a jednak, choć wydaje nam się absurdalna, śmierć ma ostatnie słowo - potem tylko nieubłagane, wieczne milczenie.
    Bardzo realistyczny obraz śmierci, nagi, bez metafizycznych upiękrzeń, pocieszeń, surowy, twardy i bolesny.

  • Cris

    5 September 2016, 14:37

    tęskny, poruszający wiersz
    pozdrawiam

  • Ijja

    22 August 2016, 23:57

    Świetne, głębokie, ludzkie, smutne, wzruszające

  • marka

    22 August 2016, 23:17

    Smutny, ale z wielkim uczuciem napisany wiersz.

  • Adnachiel

    22 August 2016, 22:38

    Serce mi mocniej zabiło.
    Nagle poderwało się wzruszone.
    Nie opiszę teraz swoich emocji.
    Ale z całą pewnością muszę ten wiersz zabrać ze sobą.
    Jest przepiękny.