Menu
Gildia Pióra na Patronite

Zachłanni i nieczuli...

Tyle jest jeszcze do zrobienia.
Człowiek wciąż czyni wiele zła.
Kosztem drugiego się wzbogaca
lub z uzależnień sięga... dna.

Tyle wciąż głodu jest na świecie
wojen ,rozbojów jak i chamstwa.
Chcesz wiarygodnych polityków
miast tego język pełen kłamstwa.

Cierpienie w oczach małych dzieci.
Gdzie indziej uśmiech winowajcy.
Nasz świat jest pełen nienawiści.
Fałszywa przyjaźń w oczach zdrajcy.

Nie wolno jednak się... poddawać.
Stanowczym głosem krzyczeć NIE!
Emanuj dobrem mimo wszystko.
Sprzeciwiaj temu co jest... złe.

Tak wielu milczy .Wzrok odwraca
a przecież Bóg prócz serc dał duszę.
Miast wmawiać sobie chcę coś zmienić
postanów wreszcie -zmienić muszę!

Tyle jest jeszcze do zrobienia
nim świat się lepszym zechce stać
nim człowiek prócz czerpania zysków
od siebie... światu zechce dać.

55 170 wyświetleń
395 tekstów
57 obserwujących
  • Naja

    15 August 2014, 22:52

    Piękny, bardzo humanistyczny wiersz :-)

  • 12 August 2014, 22:26

    Tylko i aż...
    yestem. :)

  • RozaR

    12 August 2014, 22:09

    ..Yestem,, jesteś niepoprawnym optymistą to ,,tylko" głos na pustyni .

  • 12 August 2014, 21:48

    Głos wołającego na pustyni... miejmy nadzieję, że dotrze tam, gdzie powinien.
    Pozdrawiam. :)

  • dana1596

    12 August 2014, 17:18

    to tak jakbyś z barykady krzyczała: ruszcie się wreszcie, obudźcie swoje dusze!!!!
    Bardzo dobry:)
    Pozdrawiam Agnieszko...pewnie na urlopie byłaś:)

  • RozaR

    12 August 2014, 12:32

    A no właśnie mam w głowie kiełkujący wiersz -potepienie
    na tych co milczą
    dając przyzwolenie
    - na tychco uznają ludzkie wobec innych zniewolenie.
    To głosy potepienia
    są tym aktem łajdakom
    co ilość łajdactw mocno zmniejszją .

    Zostałem potępiony i usunięty ze strony za wiersz ,, dopasowani literaci "

  • słoneczniki

    12 August 2014, 12:21

    Stanowczo zatrzymuje.
    Skłania do refleksji
    Warty zapamiętania i zapisania w sercu