Menu
Gildia Pióra na Patronite

***

ty - drzewo w ogrodzie
liści zapatrzeniem wskazujesz wiatr
korzeniami ziemię
matką - że jest tu miejsce moje i czas

a ból - ślepy lot domknięty ciałem
a krzyk - w pęku ust rozkwita majem

na stole słoneczny zegar
wybija złotą godzinę
refleksy na moich rękach
układają się czule w łabędzi śpiew

czekam - umrą
czekam - ożyją
przeze mnie
przechodzi biel śmierci
kości jak wzdęte żagle
zwrócone na wyspy zielone
tęsknią

(Ojcu, 2021)

28 890 wyświetleń
275 tekstów
113 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!