Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

Parisienne

to po was przyjaciele
skrzypek uliczny smutną melodię gra
na placu Pigalle

bo tutaj świtały wschody
naszych pierwszych dni
i słońca ostatnie tu nam zachodziły

wiosno
dawna wiosno
pod iloma leżysz śniegami

i cóż umarłym zostawiają żywi
na pamiątkę rozstania

przysięgi
słowa
listy

wiarę w oceany
wokół szczęśliwych wysp

lecz kiedy rękę z piórem unoszę
by wiersz napisać
w którym was wspominam

w którym was żegnam...

kończę!
świt się zbliża

przejasne
ciche

anioły

101 652 wyświetlenia
954 teksty
266 obserwujących
  • zapach_bzu

    21 November 2019, 10:25

    Potrafisz uderzyć w tę właściwą strunę mojej duszy...

  • Adnachiel

    4 September 2019, 05:06

    Dzięki za odwiedziny! :)

  • 3 September 2019, 19:03

    Piękne. :))

  • Adnachiel

    25 August 2019, 17:16

    Pamięć o szczęściu jest wieczna...
    Jak wszystkie akuszerki nadziei :)

    Mógłbym w tym miejscu napisać:
    w otwartym oknie noc
    światło
    blask księżycowy
    taką ja komuś paliłem nad grobem gromnicę
    i jego dźwigałem trumnę...

    Ale niechaj wystarczą zapewnienia, że autor już rozumie dokąd Droga Mleczna wiedzie :)
    Wszak to najgwieździstszy most :))

  • giulietka

    22 August 2019, 07:28

    "Wszystko przemija powoli,
    pamięć o szczęściu i to co boli..."
    I tylko ten szelest w sercu ledwie słychać,
    I nie wiesz już
    czy to kroki czy szepty
    czy może anielska muzyka...

    Miło pospacerować z Tobą po tych uliczkach, ze skrzypcami w tle, M.

  • Adnachiel

    22 August 2019, 05:21

    Merci beaucoup! :)

    Serdecznie odwzajemiam :)

  • Malusia_035

    21 August 2019, 09:59

    Do porannej kawusi idealny :)

    Pozdrawiam Ciepło Adnachielu :)