Menu
Gildia Pióra na Patronite

Kocia szkoła

Teksty z obrazami - Kocia szkoła - exsilentio
Kocia szkoła - exsilentio

To jest jeden krok, jeden gest
A za nim całe życie płynie.
To odpowiedzialna odwaga jest,
Nie utopiona w winie.
A w plątaninie barier i sieci,
Wiążących serce i głowę,
Jest tym co najjaśniej świeci,
Wyciętym z duszy słowem.
Wolność to nie są skrzydła,
To prawo do skoku z gniazda,
I nie swobodne mamidła,
Lecz odpowiedzialność żelazna.
Wolności nauczył mnie kot,
Siedzący przy kuchennym oknie,
Myśląc, czy warto skoczyć na płot,
Choć okno zamknięte i świat moknie.
Wolność to wewnętrzna droga,
Świadomość siebie i wiedza o płocie,
To narysowany we mnie szkic Boga.
Tyle zrozumiałem po lekcji kociej.

42 058 wyświetleń
582 teksty
6 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!