Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

zwiastunki

te mgły co się snują nad rzeką
nie wróżą już nic ciepłego
pod oknem zaciskają malwy drobne piąstki
astry się tulą do balustrady
zastyga w kwiecie życia
nieśmiertelnik

na naszej dziurawej łódce
jak dwoje rozbitków
tulą się do siebie cierniówki

kto wie
po której stronie rzeki będziemy
zanim przyjdzie kolejny październik

137 939 wyświetleń
1393 teksty
282 obserwujących
  • piotrmaj

    9 October 2021, 14:43

    Piękny wiersz, a zwłaszcza jego zakończenie. Właśnie takie lubię 😉
    Ps. Też kiedyś zamieszczałem swoje na tej stronie. Ale jakoś wena się ulotniła że mnie.
    Właśnie czytałem swoje i dużo bym w nich zmienił.
    Pozdrawiam Piotr

  • kati75

    7 September 2021, 17:50

  • Adnachiel

    4 September 2021, 11:42

    Nie wiedziałem, co to są cierniówki, ale już sprawdziłem :)
    Cóż, są rzeczy pewne - jak śmierć.
    I tak pięknie - jak bywa tylko drogi człowiek.

    Piękny wiersz. Znów! :)

  • Infinite Gentleman Night

    4 September 2021, 11:06

    potrafisz zatrzymać słowem w wyjątkowy sposób ...
    Pozdrawiam Madziu :)

    od kati75
  • 4 September 2021, 08:27

    Madź, jak zwykle "znęcasz się" nad czytelnikiem. ;)
    Cudne. :))

    • giulietka

      4 September 2021, 08:31

      Wabię Smoki, udało się! ;)
      Dziękuję:)

    • 4 September 2021, 08:33

      Zawsze. :)
      Miłego dnia. :))