Menu
Gildia Pióra na Patronite

My, faryzeusze...

Takie małe „byle co” powstało
i po sieci buszowało

wpisało się tu, wpisało się tam
a co ?
Przecież może !
jak każdy chłam

jeden „byle co” przeczytał wnikliwie
i mu się lampka myślenia włączyła
uśmiechem skwitował i wrzucił do kosza
nie będzie mu „byle co” głowy śmieciło...

drugi gorszy być nie chce,
czyta sto razy niczym tęgi sekret
a że niewiele z tego rozumie
„musi to być mądre” od razu kwituje

i puścił w obieg mądrość nad mądrościami
niech się gawiedź zachwyca
i rzuca inwektywami
niech się jeden drugiemu odszczeknie z przekąsem
za to że ma konia i muchy pod wąsem
niech jeden drugiemu nawkłada ile może
boś mu przecież przyzwolił Panie Boże
mówiąc, że on wierzący i w pokornej spowiedzi
odpuścisz mu podłość każdą...
bo jemu się należy !

83 962 wyświetlenia
973 teksty
64 obserwujących
  • 10 January 2020, 23:46

    Taki odbiorca często ma szczelne klapki na oczach... może "japonki"? ;)
    "Pozwólcie obu rosnąć aż do żniw"... sam często zaczynam wątpić, czy to dobrze dla zboża i dla Gospodarza, ale może mam za mały rozumek? :)
    Pozdrawiam. :))

  • motylek96

    10 January 2020, 20:07

    Czy odbiorca zorientuje się? 😁

    od onejka
  • onejka

    10 January 2020, 19:43

    Moniś, prawdopodobnie to samo ;)

  • Monika M.

    10 January 2020, 13:20

    Onejka, ciekawe, czy możliwe, że mam to samo na myśli co Ty?:).
    Ja już nawet nie czytam, tylko "przewijam"...