Menu
Gildia Pióra na Patronite

Mała dygresja

Świat,
to tylko powłoka,
to zatłoczone ulice
i wieżowce,
spoglądające na nas z wysoka.

Świat,
on żyje, pulsuje naturą,
mruży oczy w słońcu,
a oddycha dymem.

Przez taki właśnie świat
sennie płynę.

W sklepowej szybie własne odbicie,
w ręku ciężka walizka, a w niej
dowód osobisty – potwierdzone życie.

Świat,
on nigdy nie ustaje
przy żadnej okazji,
tylko własne zasady uznaje.

Prowadzi donikąd, taki świat
każdemu daje przepełnioną drogę
na start
i pusty jeszcze bagaż doświadczeń
w prezencie.
Ewentualnie, postawi czasem
znak zapytania na zakręcie…

9526 wyświetleń
114 tekstów
83 obserwujących
  • 18 May 2011, 15:14

    Dziękuję bardzo, miło usłyszeć coś takiego. :)

  • strawberry89

    18 May 2011, 08:06

    Uwielbiam Twoje wiersze.

  • Nika789

    17 May 2011, 17:53

    bardzo udane patrzenie na rzeczywistość, która czasem boli, a czasem zaskakuje. bo świat to my. i jego postrzeganie.

  • 28 April 2011, 14:19

    dziękuję. :)

  • marka

    26 April 2011, 20:49

    Ciekawy pomysł z tym dowodem osobistym.
    po śmierci ucinają róg takiego dowodu...
    Wiersz ciekawy, dający do myślenia.

  • giulietka

    26 April 2011, 16:57

    Bardzo interesująca ta dygresja;)
    Pozdrawiam;)

  • Mae

    26 April 2011, 14:26

    podoba mi się, jak wszystkie z resztą. powinnaś w końcu coś z ty zrobić, bo naprawdę warto.