Menu
Gildia Pióra na Patronite

Pazernośc na życie...

Spotkałam Ją przy bramie cmentarnej
mijając Jej martwe oblicze.
Patrzyła na ludzi skupionych w modlitwie
i... licznie płonące znicze.

Myślałam że Ona jest złem przesiąknięta
że... cieszy Ją ludzkie cierpienie.
A w oczach Jej tyle smutku ujrzałam
i wielkie... osamotnienie.

Bo pomyśl mój drogi jak wielu jest żywych
a Ona wciąż martwych pilnuje.
Jedynym ogrodem pomniki cmentarne
wśród których samotnie się snuje.

I nie ma takiego kto zechce zrozumieć
że taką chlubi się pracą.
Bo kiedy przychodzi czas by umierać
to Inni najwięcej tracą.

Ujrzałam Jej postać w bramie cmentarnej.
A w oczach... moje odbicie .
Dostrzegłam nie tylko samotność i smutek
lecz również pazerność na... życie.

55 171 wyświetleń
395 tekstów
57 obserwujących
  • Iwona Maria

    28 February 2015, 07:18

    cudowne myśli

  • agniecha1383

    2 November 2014, 20:12

    Dziękuję Wszystkim i pozdrawiam wieczorem:)

  • miramija

    2 November 2014, 19:51

    Pięknie składasz wersy Agnieszko, przyjemnie się czyta tak starannie dobrane słowa i tak spójną kompozycję a i sens głęboki... pozdrawiam

  • wdech

    1 November 2014, 09:04

    ostatnia strofa...
    fajne

    pozdrawiam

  • RozaR

    1 November 2014, 01:57

    Poruszajace - mocne - życiowe - głębokie -
    Wielkie uznanie