Menu
Gildia Pióra na Patronite

Upadki i oczekiwania

Spada kropla za kroplą
Odmierza samotnym nam czas
Odwodnić może się człowiek,
A świat tonie we łzach

Spadają liście i kamienie z serca
Tak to już bywa z upadkami
Zawsze na wybrukowanej drodze
W parze za śmiercią i podatkami

Więdną liście i szarzeją firany
Dużo słońca, za mało krochmalu
W samotności, bez pośpiechu
Śmierć mnie zabiera po calu

Ostatnia prosta bez wzlotów
Spadają noże na posadzki
Pozostało jedynie wspomnienie
Niespełnionej przed śmiercią schadzki

12 269 wyświetleń
121 tekstów
12 obserwujących
  • 17 March 2023, 20:03

    Jedynie te wersy:
    "odwodnić może się człowiek
    a świat tonie we łzach"

    od Eneida
    • solus.amor

      17 March 2023, 20:47

      Z nich lub dla nich powstał cały wiersz