Menu
Gildia Pióra na Patronite

... [siostro]

siostro
kiedy jadłaś truskawki na ganku
twój fartuch barwił się na czerwono
siostro kiedy modliłaś się
zasłaniałaś świecę w menorze dłonią
moja siostro kiedy śmiałaś się
cały świat rodził się na nowo

moja siostro

kiedy umierałaś z wyczerpania w obozie
na ustach pojawiły się truskawki
a w twoich oczach zgasł ogień

- mojej babci Sary, 1945, tuż po zakończeniu wojny

1862 wyświetlenia
13 tekstów
0 obserwujących