Menu
Gildia Pióra na Patronite

"Leśna Bogini"

Teksty z obrazami - "Leśna Bogini" - Maciek Zz
"Leśna Bogini" - Maciek Zz

Serce „Dziewczynki z zapałkami”
Marzenia takie jak Kopciuszek
Pragnęła mało i tak dużo,
A życie dostarczało wzruszeń.

Cierpiała nad złamaną trawą,
Śmiała się, gdy zakwitła paproć,
Płakała, kiedy Paź Królowej
W sieci pająka wpadł jak na złość.

Żyła by sobie tak beztrosko
Aż raz ujrzała na polanie,
Młodzieńca, siedział i rysował
Właśnie jej ulubioną łanię.

Serce zadrżało jak konwalia
Trącona spadającą szyszką,
Młodzieńca wtedy pokochała
Ale z ukrycia wyjść, nie wyszła.

Teraz po lesie biega wciąż
Z nadzieją, że go jeszcze spotka,
Na głowie ma wianek pleciony
Z konwalii, a w dłoni stokrotki.”
Autor: jozen
http://wiersze.kobieta.pl/wiersze/lesna-bogini-75886

47 996 wyświetleń
281 tekstów
37 obserwujących
  • Maciek Zz

    12 August 2020, 17:50

    Ja dodam, że od tej chwili,
    Choć żyła dalej w ukryciu,
    Prześliczna Leśna Bogini
    Miała już jeden cel w życiu.

    Wymykała się tak co dnia
    Z nadzieją, że na obrazie
    Gdzieś, swoją łanię rozpozna
    - Chodziła na wernisaże.