Menu
Gildia Pióra na Patronite

Tam, gdzie znikają drogi

Teksty z obrazami - Tam, gdzie znikają drogi - exsilentio
Tam, gdzie znikają drogi - exsilentio

Przez cichą noc skrada się czas
Skrzypieniem sekund, szelestem cieni.
Zabija powoli przyszłość w nas
Przeszłością, której już nikt nie zmieni.
I ja w niej znikam, milknie zbity puls
W asfaltowym bagnie zanurzany.
Nie czuję serca, oddechu ani ust,
Nie bolą czernią zalewane rany.
Wszystko przestaje mieć tu znaczenie.
Uśmiechy, dotyk, nawet nadzieja.
Przed chwilą nasze były przestrzenie.
Teraz, choć wciąż ja, to już nie ja.
Lepkiej czerni fala stopniowo sięga szyi,
Płucom zabrakło wcześniejszej woli,
Jeszcze tylko pamięć sennie kwili,
Ale i ona kładzie się powoli.
Stoisz na brzegu. Patrzysz bez drgnienia,
Pamięć szarpnęła ostatkiem sił.
Tak czas smolisty nocą świat mój zmienia.
Zgasł dzień, światło, śmiech. Gaśniemy i my.

Quid Quidem

42 058 wyświetleń
582 teksty
6 obserwujących
  • Eneida

    17 October 2021, 06:59

    Świetny tekst, jesień życia...
    PrzemijanIe, cóż...

    • exsilentio

      17 October 2021, 10:13

      Trochę tak... Ale trochę bardziej to jest o pewnych decyzjach, które niszczą nas jakimi jesteśmy tworząc jakimi będziemy, choć często ludzie po błędnej decyzji chcą powrotu do starego świata, który zatonął przecież w niezmienialnej przeszłości... I tak żyjemy od straty do straty tonąc w przeszłości. Bolesne.

      od Eneida
    • Eneida

      17 October 2021, 20:42

      Dzięki! :)
      Prawda od niektórych decyzji... nie ma odwrotu...