Menu
Gildia Pióra na Patronite

Wszystko Obojętne

Przez brudną szybę, spoglądam na świat,
Kwitnące skośnie róże, więdną bez urlopu.
Szukam instrukcji, wśród labiryntu krat,
Nie jesteśmy tu sami, w świecie z obłoków.
Niezmaterializowane istnienie zbłąkane,
W legendach wolne, szczęścia łakome.
Data urodzenia i pesel na ścianie,
Chwila złapana, oddechem na moment...
Niezapowiedziany dym, opada na dłonie,
Czy jeszcze są moje? Nie zastanawiam się.
Wszystko obojętne, wraz ze mną płonie,
Wszystko obojętne, pode mną się gnie..

15 094 wyświetlenia
243 teksty
3 obserwujących
  • Alfa Centauri

    3 March 2016, 22:48

    Kolejny raz wracam do tego wiersza i wciąż budzi te same emocje. I pod nie mniejszym niż na początku jestem wrażeniem. Nie ma za co dziękować. Warto zatrzymać się czasem, przystanąć przy drugim człowieku i posłuchać tego, czego inni wokół nie słyszą. A wiersz jest naprawdę dobry, przynajmniej w mojej subiektywnej ocenie. Pozdrawiam:) I spokojnej nocy:)

  • ZamoY

    2 March 2016, 20:01

    Alfa Centauri. Dziękuję mocno za Twe słowa. Jesteś w sumie pierwszą osobą, która poświęciła swoje 5 minut na napisanie czegoś o mojej twórczości!! Życie takie właśnie jest, bynajmniej w moich oczach. Jest ten mistycyzm a żeby odkryć to wszystko co jest tym mistycyzmem, trzeba poświęcić trochę czasu, którego wiele ludzi nie potrafi znaleźć. Dziękuję i pozdrawiam!!

  • Alfa Centauri

    2 March 2016, 08:50

    Zdecydowanie przemawia do mnie Twój nietuzinkowy sposób nazywania rzeczywistości, nie tylko w tym, ale i w innych wierszach. Mam wrażenie, jakby zmieszane były tutaj hmmm ta przyziemna rzeczywistość i może trochę mistycyzm. Najpierw trzymasz przy ziemi, za chwilę można nieco ulecieć, ale na moment, bo zaraz sprowadzasz na ziemię. Jakbyś przez chwilę tylko pozwalał wierzyć, że istnieje coś więcej niż widać. A dym opadający na dłonie i chwila złapana oddechem - te słowa zdają się dotykać najgłębiej skrywanych zakamarków duszy. Trochę chaotycznie może określiłam emocje towarzyszące podczas czytania, ale dzięki za nie. Bardzo dobry wiersz. Jestem pod wrażeniem.