Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

Wiosna w koronie

Teksty z obrazami - Wiosna w koronie - Cris
Wiosna w koronie - Cris

Przeszywa dreszczem gorączka ognista,
w zapachach życia współczesna historia
wpisuje w karty czarnym scenariuszem,
jej blask ciemnieje na następny lockdown.

A w tym zamknięciu niepewność panoszy,
odgłosy ciszy wrzeszczą niepokojem,
bezgrzeszny grzesznik o spowiedzi marzy,
może wyprosi to szczęście pechowe.

Kolejna wiosna śmiercionośnym żniwem,
ziemia rozmarza, rośliny budzą się,
w dzień coraz cieplej, w drzewach gnieżdżą ptaki,
pomimo słońca mroczne amen– rozpacz.

W kolorach kwiatów zastygły: bezsenna
noc wyobrażeń o nieziemskim raju
i nieme krzyki, piekące gorzkie łzy...
lecz są gdzieś ludzie szukający prawdy.

Snem suche poty dla spragnionych zdrowia...
śmierć zawsze żywa, acz w chowanego gra.
Dość! teraz życie ma pierwszeństwo. Boże,
Ty ocaliłeś syna, ocal i nas!

©Krystyna Anna Szklarczyk
25.03.2921r./22:10
jedenastozgłoskowiec ze śred. 5/6

(wiersz na dniach powróci z druku)

obraz z sieci Google,
kolce akacji | Internetowe królestwo zwierząt

70 254 wyświetlenia
955 tekstów
61 obserwujących
  • SARA/espérer

    24 April 2021, 10:37

    Piękny, pełen refleksji 🌺

    • Cris

      2 May 2021, 04:50

      Dziękuję Sara za słowa... :),
      Wszystkim dziękuję za pozostawione ślady wizyty :)