Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz Tekst dnia 28 May 2020 Konkurs Wiersz z nadzieją

Przespałeś synku...

Przespałeś synku najgorszy czas...
Jak dobrze, że tam cię nie było.
Ktoś krzyczał, wolał nie jeden raz
"Wolności tak nam ubyło"!

W śród tylu ludzi tęsknoty wrzask
Rozlegał sie w głuchych pokojach.
Czekali przecież na słońca brzask
By pierś swą podnieść po znojach.

Przespałeś synku burzową noc
I cóż dziś powiedzieć ci mogę.
Gdy kochasz, zawsze masz w sobie moc
Nadzieją swą zwalcza się trwogę.

Dziś synku inny, lepszy jest świat
Poczuj to każdym oddechem.
Słowami nie rani już ciebie brat
Radość niesie się echem.

Po burzy słońce, po nocy dzień
Po mnie ty tu nastaniesz.
Nie pozwól tylko by mroku cień
Sprawił, że nic nie dostaniesz.

Dbaj o przyrodę, szum lasów i wód
Nieś pomoc słabszym od siebie.
Wtedy dzień każdy będzie jak cud
Na ziemi będzie jak w niebie.

7034 wyświetlenia
113 tekstów
103 obserwujących