Menu
Gildia Pióra na Patronite

wymyślę...

Teksty z obrazami - wymyślę... - Monika M.
wymyślę... - Monika M.

pre-tekst dla zaistnienia
piątego kąta pokoju
własnego konta w banku
przestanę być piątym kołem wozu
tym... na wszelki wypadek...

wymyślę nowe smaki
zmieszam kolory
dojdzie do eksplozji wydarzeń
zatrzymam karuzelę
wysiądę z pociągu

ukryję się w koszu balonu
wstrzymam oddech na chwilę
by z mocą ogień podsycić
ulecieć wysoko
ponad obojętne głowy

na śniadanie zjem chmury
malowane promieniami słońca
popiję kawą na kroplach deszczu parzoną
z fusów wywróżę sobie nową
jasną przyszłość

zamyślę się w sobie
z wysoka problemy będą malutkie
znajdę w sobie nowego przyjaciela na stałe
odkryję nowe światy
będę ich dziewiątym cudem...

22.11.2021, poniedziałek, 00.07

obraz Małgorzaty Piątek-Grabczyńskiej "Przyszłość zapisana w fusach"

33 821 wyświetleń
283 teksty
28 obserwujących
  • 23 November 2021, 05:34

    Fajnie mieszasz. :)
    Ale... Ty już jesteś wymyślona, tylko musisz to odkryć. :))
    Cudne. :))

    • Monika M.

      23 November 2021, 12:05

      Zamiast konta w banku, jednak... nabyłam skarbonkę. Będzie pewniejsza. Zbieram na obraz Pani Małgorzaty:)!

      od yestem
  • fyrfle

    22 November 2021, 18:36

    Nawiązując do myśli dnia, to są właśniee dobre rady, a teraz trzeba je wykonać tylko, choć może pominąlbym to chowanie się w koszu balonu.

    • Monika M.

      22 November 2021, 19:07

      Z tym koszem to jest nawiązanie do innego obrazu Pani Małgorzaty Piątek Grabczyńskiej: Próbny lot. Można go zobaczyć w internecie.
      Miałam na myśli, by zebrać siły i dać ognia, by balon wzniósł się wysoko.
      Pozdrawiam:)

    • fyrfle

      23 November 2021, 19:02

      Nie nadążam za poezją, jest taka transcendentna, wymyka się mojemu poznaniu, mojej immanentości.

    • Monika M.

      23 November 2021, 19:40

      To kto, jeśli nie Ty? :)