Menu
Gildia Pióra na Patronite

Epitafium

Pozostał po Was tylko popiół.
Czasami znicz zapłonie.
Może odmówi ktoś modlitwę
I splecie doń swe dłonie.

Zostały słowa niespisane.
Wspomnienia w książkach uwiecznione.
Młodość zdeptana poprzez wojnę.
Marzenia nigdy niespełnione.

Pożółkły stare fotografie.
Twarze. Już obce pokoleniom.
Brzózkowe krzyże pośród mogił
z czasem i te się zazielenią.

Wznoszą ku niebu swe ramiona
w szeregu niczym Wy przed laty.
Zostały po Was tylko krzyże.
Zostały po Was tylko daty.

55 121 wyświetleń
395 tekstów
57 obserwujących
  • RozaR

    25 June 2021, 07:39

    Przepiękny tekst - naprawdę się wzruszam

    Jeszcze jedna zmiana - dla lepszego śpiewania
    Zapiszę by potem powrócić i spisać .
    Czasami zapłonie znicz

    Z pamięcią splecie dłonie swe

    Brzuszkowe krzyże na mogiłach

    Jeszcze raz proszę wybaczyć ale jak nie zapiszę to potem nie przypomnę . A pędzę do pracy - więc tu pod przepięknym wierszem bazgrolę .
    Pozdrawiam serdecznie .

  • RozaR

    25 June 2021, 07:18

    https://www.youtube.com/watch?v=SEnu09XUjxU

    Oczywiście melodia podobna ale nastrój ten sam .

    Video SEnu09XUjxU
  • RozaR

    25 June 2021, 07:14

    Pozostał popiół tylko po was
    ..
    Może modlitwę ktoś odmówi
    Z pamięcią splecie swoje dłonie

    Zostały niepisane słowa
    Wspomnienia w druku uwiecznione
    Młodość przez wojnę podeptana
    ............................

    Pożółkłe fotografie stare
    ...........................
    ...............................
    Z czasem i one zazielenią

    ..............................
    .............................
    Zostały krzyże tylko po was
    Zostały tylko głuche daty

    Tak zmieniłem tekst do śpiewania w melodię podobną do Tabakiera Kayah . Z akordeonem i skrzypkami było by pięknie. No i proszę mi wybaczyć w ingerencję . - Ja osobiście uwielbiam jak mi ktoś zechce poukładać po swojemu . Ale wiem ze nie każdy to akceptuje :-)

  • yetick

    24 June 2021, 15:58

    I tak pokolenie za pokoleniem w otchłani czasu.. piękne wersy 👍😎

  • RozaR

    23 June 2021, 20:03

    Czytam autorkę od dawna
    I to jest dobra marka .
    Mądre wersy i piękne strofy .
    Pozdrawiam .

    • agniecha1383

      24 June 2021, 06:58

      Witam RozaR😘
      Dziękuję wszystkim oczywiście a Twoja piękna opinia jak zwykle uduchowila mnie:)
      Pozdrawiam serdecznie😘