Menu
Gildia Pióra na Patronite

Polityka

Polska to jednak
kraj zaściankowy
łapówki tu w reklamówkach
zamiast w kopertach
mikołajkowych

estetyka opakowania
ma przecież znaczenie
choć to łapówka
to mniejsze upodlenie?

kanony demokracji
wyznacza dziś Bruksela
tu słowo praworządność
na ustach się powiela

narody się pogrąża
za jej brak się nęka
by przykryć nierząd własny
i hipokryzji piętna

i wyszło szydło z worka
kto stworzył nam elity
kogo zwabił fałsz prestiżu
za etaty i profity

tylko ktoś, kto nieuważny
zależności dostrzec nie może
kto kogo na widelec nadział
a teraz szykuje noże

oby się nie okazało...
modlić się o to trzeba
że za wielkie pieniądze
ktoś nasze niebo sprzeda

57 052 wyświetlenia
468 tekstów
17 obserwujących
  • marka

    17 January 2023, 20:36

    Świetne, no i tak napisane ze smakiem, choć gorzkim...Gratulacje

    • Anna S.

      17 January 2023, 23:54

      Dziękuję ;)

  • Naja

    17 January 2023, 20:11

    Bardzo mocny przekaz. Naznaczony troską i trwogą. Ja również się troskam i lękam...

    Cały czas wierzę w Człowieka. Wolnego, mądrego, uczciwego...