Menu
Gildia Pióra na Patronite

Ciężko jest być poetą

Poeta gra. Balansuje na krawędzi żyletki.
Pracuje na uczuciach. Rozdrapuje
już dawno zabliźnione rany,
a te świeże posypuje solą.

Poeta nie może być normalnym człowiekiem.
Musi znać paletę uczuć, najstraszniejsze
zakamarki umysłu.
Jak każdy normalny wariat.

Poeta wcale nie musi pachnieć bzem.
Może śmierdzieć wódką i tanim winem,
lecz musi umieć pisać i mieć pióro
zawsze gotowe do pracy.

Poeta musi być wolny.
Nie ograniczać swoich myśli.
Musi potrafić rzucić się w otchłań
najróżniejszych uczuć i wiedzieć kiedy wypłynąć.

Poeta musi mieć na plecach worek
tak ciężki jak krzyż
okupiony łzami, krwią
i rozkosznym cierpieniem.

A później wystarczy, że zacznie
przygarniać bezdomne metafory
z wnętrza jego głowy i postawi
kilka słodkich przecinków
na bladych ze smutku kartkach.

Ciężko jest być poetą...
Na umartwionych barkach
dźwigać ludzkie cierpienie.

16 796 wyświetleń
130 tekstów
30 obserwujących
  • Incommodi

    11 May 2013, 08:57

    Dziękuję za budującą opinię, Amando :)

  • nozycoreka2

    9 May 2013, 22:53

    Piękne i jakże prawdziwe...

  • Incommodi

    9 May 2013, 22:07

    Z las Hadas, ja uważam, że komu jak komu, ale Tobie to miano akurat przysługuje. Dziękuję bardzo za opinię i również pozdrawiam :)

    Krysta, Tobie również dziękuję i przesyłam pozdrowienia :)

  • krysta

    9 May 2013, 19:50

    Piękny wymowny wiersz:)

  • Incommodi

    9 May 2013, 18:39

    Awatar, tu nie chodziło o to dosłownie. Miałam na myśli, że każdy może dotknąć dna, a jeśli ma się talent można z tego całego zła stworzyć coś pięknego.

    Asiu, dziękuję bardzo, że doceniasz. Zgadzam się z Tobą :)

  • awatar

    9 May 2013, 18:06

    lepiej by wódą i tanim winem nikt nie śmierdział