Menu
Gildia Pióra na Patronite

Impresja nocna

Podwórze
jak trup rozdziawia
malowane usta

Widziane z góry
powściągliwie milczy
zadeptanym trawnikiem
przez który
przerzucono trap
niechlujnego pośpiechu

Tutaj nie grają świerszcze
na skrzypcach zmierzchu
dyrygent ciepłym oddechem lata
nie nastraja orkiestry
tutaj trwa zimny rachunek korzyści
widziany zza kwiatów
rzadko podlewanych na parapecie

Śmieci wynosi samotność
a w oknach blaski telewizyjnych
ekranów
na tym podwórzu
panuje pustka przeklęta
pijąca samotnie przy trzepaku
wino...

128 106 wyświetleń
1427 tekstów
95 obserwujących
  • fyrfle

    16 December 2019, 17:31

    Samemu wino!? Tego się winu nie robi, to powinno być paragrafem konstytucji zakazane. U nas w "zatoce świń" rojno i gwarno zawsze. Pozdrawiam.