Menu
Gildia Pióra na Patronite

Lekcja historii

Płoną szczapy na ognisku,
Sypie w niebo iskier moc.
Opowiada Druh historię,
Biwak! A dokoła noc.

Zuchy siedzą w ciasnym kręgu,
Ktoś dorzuca w ogień drzazg.
Dudni wkoło tętent koni
I bitewny słychać wrzask.

Hej! Furkoczą miecze wokół,
Siekąc wrogów groźny rząd.
To wojowie pod Cedynią,
Chcą wyżenąć wroga stąd.

Słucha, słucha z trwogą każdy,
Aż bitewny opadł kurz.
Książę Czcibor z bratem Mieszkiem,
Pokonali Niemców już.

Dopaliło się ognisko,
Skończył Druh historii nić.
Zuch niejeden poczuł dumę,
Pewnie w nocy będzie śnić.

O potyczkach, wielkich bitwach,
Gdzie zwyciężał polski duch.
Jak husaria, choć mniej liczna,
Rozbijała wroga w puch.

992 wyświetlenia
8 tekstów
0 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!