Menu
Gildia Pióra na Patronite

***

otwórz oczy tak szeroko jak zdołasz,
aby pojąć czym jest

rozkołysany w słońcu złoty plon, ponad nim swobodna myśl
dociekająca ociemniałą ludzką naturą sensu stworzenia,
gdy w garści pełen ziaren kłos, sedno pracy ludzkich rąk
- powszedni chleb

i ta istota żywa w podróży dookoła słońca
co w przepływie energii inspiruje, kocha, tworzy,
a gdy złudzenie ciała w transie światła ustanie
pozostanie świadome ja z owocem wolnej woli,
w wiecznym spokoju niepojętej miłości

świat - natura iluzji, istoty światła,
pełna doświadczeń, wzrastania, emocji
- bezpowrotnie zmienia swe oblicze,
kreowany przez tych, którzy od stuleci,
w świetle służą pozornej ciemności,
dusząc głos sprzeciwu

religia, polityka, konsumpcjonizm...
tymczasem nadeszła pora nauki

nie zważając na swobody, lecz jakość życia,
porzucona kwestia wolności, zacieśnia kajdany
gdy innych nie ogranicza prawo, moralność
za cenę strachu poszukujesz prawdy

nie jesteś sam, nigdy nie byłeś
śpiew wszechświata napełnia serce
możesz wybrać mądrze
dla ciemności zagrożenie istnieje do póty,
dopóki istnieje wolna wola

gdy nadejdzie czas ucisku, Ty pamiętaj!
ta bitwa potoczy się w każdym z nas
z własnym lękiem, pychą, gniewem, ignorancją, agresją...

to, co widzę, zdaje się tak realne
w gruntownej przemianie początek życia

8478 wyświetleń
99 tekstów
7 obserwujących
Nikt jeszcze nie skomentował tego tekstu. Bądź pierwszy!