Menu
Gildia Pióra na Patronite

Meduzy

Otwieram powieki by świat przeistoczyć,
świat ciał pomiętych i dusz poszarpanych,
i serc odważnych co boją się skoczyć,
choć skok już zrobiły - przez ukochanie.

Pamiętam jak z bratem szukałam na plaży
meduz wydartych morzu przez żywioł,
zdeptanych przez ludzkie ciała bez marzeń
- rzucałam je w fale z nadzieją, że żyją.

Co było całością człowiek rozdzielił
- granic, podziałów nieszczęsny Demiurg.
I piekło sam stworzył tu, na Ziemi,
choć nazwę dla niego ukradł Niebu.

Nie ma miejsca na myśli znaczące,
gdy potok słów nasze zmysły pieści.
I nie ma słów co opiszą milczące
spojrzenie, gdy ból już się w nim nie mieści.

Powieki zamykam by w sen się zatopić,
choć morze snów słone, a rany otwarte.
Nim usnę zostawią ślady me stopy
na piasku, gdzie marzeń meduzy rozdarte.

17 801 wyświetleń
178 tekstów
95 obserwujących
  • Papillondenuit

    7 February 2011, 13:15

    Dziękuję, Grzesiu, za wszystkie ślady, nawet te zatarte...
    :)

  • Irracja

    7 February 2011, 08:06

    na piasku, gdzie marzeń meduzy rozdarte
    zostawię ślady swych stóp, czasem zatarte

    ;-)

  • Papillondenuit

    29 December 2010, 14:01

    Może dlatego, że surrealistyczny świat Salvadora jest mi bardzo bliski, choć bezpośrednio z jego obrazów inspiracji nie czerpałam.
    Jeśli moje porównania mają "moc" przywoływania jego wizji, to bardzo się z tego faktu cieszę :))

    Aga, Damianku - bardzo dziękuję za Wasze, tak ważne dla mnie, słowa...

    Miłego, magicznego popołudnia, pozdrawiam ciepło :-)

  • Huaquero

    29 December 2010, 11:52

    "Powieki otwieram" i "Powieki zamykam", a pomiędzy, słowa, których nic nie jest w stanie opisać... Niesamowite... Zabieram i pozdrawiam cieplutko.

  • Papillondenuit

    28 December 2010, 22:28

    Powiem Wam jedno - potraficie wzruszyć...
    Dziękuję :*

    Pozdrawiam Was cieplutko życząc cudnych snów :)

  • giulietka

    28 December 2010, 17:30

    Marie, czytam i naczytać się nie mogę...

    Piękny o takim wierszu brzmi zbyt ubogo!
    Zatonęłam w pejzażu tego "świata ciał pomiętych i dusz poszarpanych" jak na obrazach Salvadora Dali...