Menu
Gildia Pióra na Patronite
Wiersz

***

otwieram oczy a ty za każdym razem przynosisz w dłoniach
złote szczęście
przytulam do policzka do ucha
słucham
opowieści uraczonych szpaków
a rozgonionych przedwcześnie
czy nawlekanych na nitki czerwonych paciorków
mówisz
jesteś piękna
wycierając z brody sok z wciskanych do ust wiśni
zawieszając na szyję jarzębinowy sznur
zniżasz się do szeptu
do miękkości traw
a ja wyginam ciało jak pokaleczone wiatrem źdźbło
zaklinam lato niech trwa
niech zostawia ślady i wilgoć
na skórze

Sylwia Pryga

40 784 wyświetlenia
285 tekstów
27 obserwujących
  • anna kowalczyk

    25 August 2022, 20:44

    ♥️ :)

    ...wyjątkowe są Twoje wiersze
    jest w nich serce, dusza...i ciało...:)

    więc pisz Sylwio
    pisz więcej...:)

    pozdrawiam serdecznie...:)

    • Sylwia P.

      25 August 2022, 21:17

      Jest mi niezmiernie miło, że moja poezja porusza. Każda reakcja to dla mnie dobry znak ♥️

  • Sylwia P.

    24 August 2022, 16:11

    @annakowalczyk serdecznie dziękuję ♥️

    od Fergus, Duse, ryksza