Menu
Gildia Pióra na Patronite

drożdże

oglądam rosnące drożdże w misce na parapecie
i kota po drugiej stronie okna, wygrzewającego się w słońcu
świat jest jaśniejszy niż był wczoraj i w ostatnich miesiącach
pachnie zieloną herbatą i ziemią, która jeszcze nie wyda plonu

oglądam rosnące drożdże i kota zapadającego w błogi sen
oglądam świat, który jaśnieje, skąpany w złocie promieni
zastanawiam się, czy to nie ironiczne, że życie toczy się w kręgu
czy to nie ironiczne, że nowe życie zaczyna się na zgliszczach śmierci

- królowa pszczół

4092 wyświetlenia
43 teksty
1 obserwujący