Menu
Gildia Pióra na Patronite

Smaki - gorzki

Noc zagląda w myśli,
próbuje zagłuszyć tęsknotę.
Księżyc chce przyćmić
tlące się jeszcze marzenia.

Z oddali, poprzez brudne szyby,
kontury mostu widać.
Zwodzone ramię opada w czeluść,
obsadza sny nieujarzmione.
Dotyka cierpieniem w ciszy.

Wszak świat potrzebował
na chwilę tylko - wykorzystał i porzucił.
Niczym bezdomnego psa
proszącego o łaskę akceptacji.
Istnienia.

Może warto przejść
na drugi brzeg możliwości.
Już czas.

http://www.youtube.com/watch?v=4ao4bytspYs

5442 wyświetlenia
25 tekstów
13 obserwujących
  • Xavier.

    15 June 2014, 10:35

    Ślicznie Dziękuję Danusiu i Elu:)

  • Naja

    15 June 2014, 09:55

    Niezwykle wymownie ukazana gorycz życia... Myślę, że niejeden czytelnik odnajdzie w treści cząstkę siebie. Ja odnalazłam. Tym cenniejszy Twój tekst Xavier :-)

    Pozdrawiam :-)

  • dana1596

    14 June 2014, 23:30

    zawsze warto pokazać swoje drugie ja, to lepsze

  • Xavier.

    13 June 2014, 20:07

    Tak też ją odebrałem..

  • RozaR

    13 June 2014, 20:05

    Oczywiście to tylko taka prowokacyjna interpretacja - więc odpowidź była na poziomie.

  • Xavier.

    13 June 2014, 20:02

    "Wszak świat potrzebował
    na chwilę tylko - wykorzystał i porzucił.
    Niczym bezdomnego psa
    proszącego o łaskę akceptacji.
    Istnienia."

    Szanowny RozaR, w tej strofie jest czytelny sens wiersza...nie chodzi o NIĄ, bo jestem w szczęśliwym związku..
    Niemniej dziękuję za zatrzymanie się i próbę analizy tekstu-pozdrawiam;)

  • RozaR

    13 June 2014, 19:56

    Wychodzi na to że po krótkim związku się poznała albo sie znudziła. A może o co innego chodziło ?

  • Xavier.

    13 June 2014, 17:57

    Ślicznie dziękuję Krysiu..
    Miłego popołudnia i wieczoru życzę;)

  • Czinka

    13 June 2014, 17:21

    Piękny wiersz Xav,pełen rozważań życiowych
    ..jeszcze nie czas na ten drugi brzeg mostu zwodzonego

    pozdrawiam miło na popołudnie:)

  • Xavier.

    13 June 2014, 16:12

    Dziękuję Natalio..
    Miłego popołudnia i wieczoru życzę;)